zondag 22 oktober 2017

Toeren door Chalkidiki

Onze eerste tocht met de auto was richting Sithonia, waar wij al met de boot geweest waren en wat wij nu vanaf het land rond gereden hebben. Dat was een vieze tegenvaller want alles was al uitgestorven, terwijl de maand ervoor het nog borrelde van gezelligheid.

De tweede tocht zijn wij Kassandra rond gereden, dat is het schiereiland waar wij nu liggen, ook daar waren wij al met de boot geweest, hier was het een stuk gezelliger. In het plaatsje Nea Skioni waren jongens aan het vissen en hadden een octopusje aan de haak.

Het is een erg mooi schiereiland met veel bossen en mooie stranden en ook met een natuurreservaat voor vogels. Die vogels vinden masten van boten het einde, ze zitten er braaf elke morgen en kakken het hele dek onder. Wij houden ons hart vast hoe de boot eruit ziet als wij in het voorjaar weer terugkomen, misschien heeft het dek dan wel een andere kleur gekregen.


De derde tocht zijn wij op verkenning gegaan richting Vergina.
Daarvoor moesten wij eerst door het gekkenhuis verkeer van Thessaloniki en dit was pas de rondweg. Aangekomen in Vergina, dat is een dorpje in rustte, zijn wij naar de grafheuvel van Philippus II (dat was de vader van Alexander de Grote) gegaan.

Ingang van de grafheuvel, wat nu het museum is.
De grafheuvel bestaat uit vier graftombes, waarvan de grootste van Philippus II is. Deze werd pas in 1977 ontdekt door archeoloog Andrónikos en was niet geplunderd, zodat de gouden sarcofaag te zien is in dit museum. Helaas mochten we geen foto’s nemen, maar Sophia heeft stiekem geprobeerd een foto van de graftombe te nemen maar door het gefriemel aan de camera werd zij ontdekt door een oppasser en er werd haarfijn vertelt dat dit streng verboden was. De hele tijd dat wij door het museum liepen, liep dat mens ons achterna. We hadden daardoor wel  pech want om ons heen werd er druk gefotografeerd met de telefoons.
Vroeger werden de overblijfselen van de overledenen verbrand, dan werden de overgebleven beenderen gewassen met wijn en daarna in een gouden kistje gelegd.

Na het bezoek van het museum zijn wij naar Pella gereden. 

Hierbij reden wij langs enorme katoenplantages. Er werd op dat moment geoogst zodat de hele weg vol met witte vlokken lag.


In Pella waren alleen de kroegen open en de taveernes waren dicht. 
Wij zijn naar de archeologische site gereden. Dit was vroeger de hoofdstad van Macedonië en is de 5de eeuw voor Chr. gesticht. 

Dit is de geboorteplaats van Alexander de Grote, er zijn meerdere mozaïeken opgegraven die nog van zeer goede kwaliteit zijn, maar doordat ze bestrooid met zand zijn, zijn ze moeilijk te zien. De waterleiding van terracotta pijpen is nog goed te zien. 
Huis van Dionysos

In het huis van Dionysos vond Gerrit nog een klein stukje vloertegel, daar kon hij niet vanaf blijven, dus dat is in zijn zak verdwenen.

Bij de uitgang stond tot onze grote vreugde een Kantina (zoals bij ons vroeger de frietkar rond reed) hier hebben we tenminste nog een hotdog met uiteraard een versnapering kunnen scoren. Hierna zijn wij weer terug naar boord gereden. De bedoeling was om ook nog naar Dion te rijden, maar dat was te veel van het goede.
Het vreemde was dat wij op de heenweg langs een tolhokje reden en daar € 1,20 hebben gedoneerd maar op de terugweg hebben wij niets gezien.

Bij het winterklaar maken van Zwie zag Gerrit een visdraad zitten die om de as van de rotor was gedraaid, het was niet zomaar een klein stukje. Maar gelukkig is het op tijd ontdekt voordat het in de lagers draait. 
Het was wel een heel getob om het er weer uit te krijgen. Wij denken dat het is gebeurd in Porto Koufos, waar vele mensen langs de kade zitten te vissen, het visdraad wordt dan met een grote zwier in het water gegooid.

Wij kregen een berichtje van Belgische vrienden, die hun Dekpa (cruising permit) moesten verlengen. De coastguard vroeg hierbij om een vaarbewijs. Zij probeerden met handen en voeten uit te leggen dat het in België niet nodig is. Hier had de coastguard geen boodschap aan, geen vaarbewijs geen Dekpa! Aan boord kwamen zij op het idee om het oude tram abonnement (wat allang verlopen is) maar wat er officieel uitziet (foto, stempel ed) te gebruiken als vaarbewijs. Dit werd door de coastguard geaccepteerd als officieel vaarbewijs 😁. Dus een beetje bluf kan geen kwaad in Griekenland.

De vierde tocht met de auto ging naar Thessaloniki. Om in de stad te komen moet je dwars door het centrum, dat hebben wij geweten (Parijs is hier niks bij). Aan twee kanten van de straat wordt dubbel geparkeerd en daar moet je je tussendoor zien te wurmen.
Aan het havenfront vonden wij nog een parkeerplaats waar wij nog met hangen en wurgen een plekkie zagen voor de auto. Ze hebben daar een hele mooie boulevard, wij zijn naar de ‘Witte Toren’ gelopen om daar een “Hop on Hop off” bus te nemen en om weer terug te duiken in het Griekse verkeer, gekkenhuis. Ook de bus had dus last van het verkeer en kwam regelmatig stil te staan, waarna met veel getoeter de eigenaar van een auto tevoorschijn kwam om deze ‘dubbel geparkeerde’ weer weg te halen.

Boulevard Thessaloniki
Tot onze stomme verbazing bleek er een stokoud slagschip in de haven te liggen, nooit geweten dat de Grieken zo’n ding hadden.
De stad is erg mooi, maar erg druk!


Sani resort, waar onze boot nu in de haven ligt, heeft diverse stranden, bossen en hele mooie tuinen. Eén van die tuinen bestaat uit kruiden, waar de koks van het hotel vrolijk in staan te plukken. 
Bij de kruiden staan naamboordjes en waarvoor het gebruikt wordt.


Het verbaast ons dat er volop Duitsers, Engelsen en Bulgaren zijn maar nauwelijks Nederlanders.

Op 26 oktober brengt Transavia ons naar Amsterdam.
Dit is ons laatste blog voor 2017.


1 opmerking:

  1. Zie dat er niks staat. Maar nu dan nog even. Jullie hebben weer veel gezien en mooie tochten gemaakt. Genieten van de winter na zoveel zon .

    BeantwoordenVerwijderen