zondag 23 oktober 2016

Inburgering op Ay Nikolaos

De meeste winkels zijn hier op een steenworp afstand. Er begint hier al een aardige community te vormen en wij hebben het voordeel dat er aardig wat mensen uit Marina di Ragusa zijn aangekomen maar wij ontmoeten ook een aantal nieuwe mensen, naar verhouding liggen hier veel Nederlandse schepen, dan wij tot nu toe meegemaakt hebben.
De haven ligt hier nu propvol omdat er heel veel schepen Turkije hebben verlaten en naar hier gekomen zijn.
Voor ons yachties was Turkije een heerlijk oord om daar te zijn maar door de politieke instabiliteit vluchten de meeste schepen naar Griekenland in afwachting op betere tijden.

Wij hebben hier voor 2 dagen een auto gehuurd, wij zijn begonnen om naar Knossos te rijden om daar de Minoïsche opgravingen van het oude paleis wat omstreeks 2000 voor Chr. is gebouwd, te bezichtigen.

Deze beschaving hielt plotseling op in 1450 voor Chr. door waarschijnlijk een vulkaanuitbarsting op Santorini. Men heeft hier met erg veel beton geprobeerd een reconstructie te maken van de opgravingen om het paleis weer zoveel mogelijk te herstellen. Wij vonden het nogal tegen vallen.
Alle interessante en mooie dingen die hier bij de opgravingen boven kwamen zijn verhuisd naar Athene.
Daarna zijn wij weer op stap gegaan naar de geboorte plaats van Zeus, hierbij passeer je de vlakte Lassithi, dit is een hele hoge vlakte die erg vruchtbaar is en men zegt dat hier 10.000 windmolentjes staan om water op te pompen. Wij hebben ze niet geteld maar het waren er wel erg veel.

Wij zijn naar het dorp Psychro gereden om daar de geboortegrot van Zeus te bekijken. Dat is een verhaal op zich. Men parkeert daar de auto á € 2,50 en daarna liepen wij een idioot stijl pad omhoog om bij de grot te komen. Met het zweet op de rug waren wij eindelijk daar aangekomen, maar bij de grot moet je weer diverse trappen naar beneden. 
Het was kil en klam in de grot, de grot was mooi verlicht, maar om er weer uit te komen moesten wij natuurlijk eerst weer de trappen op. Bij de uitgang hebben wij even zitten uit puffen en daarna het pad naar beneden om weer bij de auto te komen. Er stonden ezeltjes klaar om oudere mensen en kinderen van en naar de grot te vervoeren, die staan er dus niet voor niets.
Na een avontuurlijke autorit (erg stijl en erg smal) door het gebergte heen om weer terug in de bewoonde wereld te komen zijn wij weer aan boord beland, nadat wij eerst nog even bij de Lidl geweest zijn.
De volgende dag zijn wij via de oude kustroute naar de oostkust gereden, via Sitia naar Vai. In Vai is een palmenstrand dat uniek is in Griekenland. Hier staan circa 5000 palmen en de legende luidt dat piraten er ooit voor de grap een kokosnoot in de grond hebben gestopt en er zodoende de palmen zijn gekomen. Het strand is erg toeristisch, maar wij mochten voor enkele minuten de auto gratis parkeren. 
Voor de afslag naar Vai stond een kraam met bananen (hele kleine, maar zeer smakelijk). De eigenaar had een bananenplantage waar je zelf de bananen van de bomen mag halen, maar helaas voor ons is dat voor 09:00 uur smorgens, dus wij hebben bij hem gewoon een kilo bananen gekocht. 
Daarna zijn wij naar het plaatsje Kato Zakros gereden, daar is een strandje met diverse taveernas en heel knus. 

Wij hebben daar op een leuk terrasje een heerlijke maaltijd gegeten. Daarna zijn wij via de bergen naar Ierapetra gereden, dat zou een heel leuk plaatsje zijn, maar het was nog erger dan de boulevard van Scheveningen. Daarna zijn wij weer terug naar boord gegaan.


Vandaag (zondag 23 okt) hebben wij de boot, met diverse vrienden, vanuit onze krappe positie naar een paar steigers verderop langszij de Puff gemeerd van Yvonne en Dico. Het gaat hier morgen flink waaien dus wij zijn bijtijds verkast en wachten tot wij morgen uit het water gelift worden. Wij zijn vandaag al van onze plek weggevaren, omdat het met wind onmogelijk is om daar te vertrekken, nu ging alles soepel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten