maandag 10 oktober 2016

Van Elounda naar de winterstek

Op donderdag 29 september zijn wij met vrij rustig weer ankerop gegaan en aan de laatste tocht van dit jaar begonnen. In het begin was het windstil maar na Spinalonga ging het waaien zodat wij op de genua richting Agios Nikolaos konden varen. Het ging allemaal heel rustig, maar 2 mijl voor de haven ging de wind stevig doorzetten. Na diverse oproepen op marifoonkanaal 72 gaf niemand antwoord. Wij zijn gewoon de haven in gevaren en wij werden door een marinero op een brommer aan de kant terug gefloten met de mededeling de haven is vol, waarna wij reageerden dat wij gereserveerd hebben. Daarna konden wij langszij afmeren aan de buitenkant van de kade van de haven. Eenmaal daar afgemeerd zijn wij naar het havenkantoor gegaan en wij hebben ze duidelijk gemaakt, dat wij gereserveerd hebben en een plek in de haven wilde, tot hun spijt was er nog geen plek vrij. 
Wij kregen wel een welkomstpakket bestaande uit olijfolie, rosé en diverse info.

Het strand lag op nog geen steenworp afstand en daar werd al ’s morgens vroeg gekwetterd.
Afstand 11 mijl

Maandag zijn wij weer naar het havenkantoor gegaan, met de vraag (nu ja vraag meer een mededeling) wanneer er een plek in de haven voor ons vrij is. De dag ervoor waren wij wezen kijken waar er lege plaatsen waren, we hadden er diverse gezien, maar men zei ze hadden nog steeds geen plaats, maar met onze kennis konden wij vertellen dat er echt wel plaats was. Hier konden ze niet veel tegen in brengen en kregen wij een box toegewezen.


Wij zitten tussen 2 schepen in gepropt en blijven hier voorlopig tot aan de 26 ste liggen. Inmiddels hebben wij wel vernomen dat er een aanbesteding loopt voor het hellingen van de schepen en dat het oude contract verlopen zou zijn, dus voor ons nog even spannend of de boot op de wal kan voordat wij naar huis gaan.

Wij kregen onverwachts een mail met de uitnodiging voor het afscheidsfeest van Freek (broer Sophia) wat in het nieuwe Luxor theater in Rotterdam wordt gehouden op 31 oktober. Maar het probleem is dat wij op die dag om 15:10 uur op Schiphol Amsterdam laden en om 16:00 uur begint de receptie dus wij moet na aankomst zo snel mogelijk in Rotterdam zien te komen, dus niet even naar huis om je om te kleden e.d., wij zullen daar uit de toon vallen in onze reiskloffie. Wij hopen dat ze bitterballen serveren, hebben wij al een hele poos niet gehad.

Het is wederom een gezellige gemeenschap met op vrijdagavond een ‘happy hour’ en op de zondag barbecue, zelf drank en vlees/vis e.d. meenemen en de tafel buigt door van de heerlijke salades. De kosten hiervoor zijn € 1,00 per persoon, waarvan de helft gedoneerd wordt voor het jeugdzeilen.

Voor de statistieken:
Afgelegde afstand in 2016 1421 mijl.
Motoruren 731.
Havens 32, ankerplaatsen 42.

Op maandag 10 oktober hebben wij de eerste bus naar Plaka genomen en van daaruit de ferry naar Spinalonga. We hadden dit eiland al eerder willen bezoeken maar de harde wind hield ons tegen, want we hebben circa 10 dagen in de baai gelegen. Alleen de bustocht was al erg mooi, de lage zon over de bergen en een aal gladde zee.


Spinalonga was een fort wat gebouwd is op een eiland door de Venetianen, die zijn er door de Turken uitgeschopt en door Engelsen en Fransozen weer ingenomen, daarna is het eiland een kolonie geworden voor Lepralijders. Het indrukwekkende verhaal van Victoria Hislop genaamd Het Eiland, gaat over het leven op Spinalonga in de tijd dat het een leprakolonie was.
De poort van Spinalonga


Toen wij in Marina di Ragusa lagen, hing er in het plaatsje een opmerkelijk verkeersboord, echter toen wij hem wilden fotograferen was hij wegens verbouwing weggehaald maar later werd hij weer terug geplaatst.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten