vrijdag 21 juli 2017

Storm, regen en zand

Op woensdag 12 juli kraaide de haan bij ons vroeg en ging om 07:30 uur het anker eruit.
De tocht was tot  halverwege bezeilbaar, na 12:00 uur ging de motor bij want de wind was vertrokken.Om 17:00 uur zijn wij gemeerd in Efstratios. Dat is een eilandje met een piepklein dorpje erop met circa 300 inwoners. Het eiland bestaat voornamelijk uit kale rots.
De afstand was 50 mijl.


Men heeft daar een enorme haven gebouwd, waar niemand in ligt. Het dorpje, trouwens het enigste dorp op het eiland, is erg leuk. Vers brood moet van Limnos afkomen, omdat er geen bakkerij is. Er zit een klein supermarktje met een aardige eigenaar die Engels spreekt. Er is een slager aanwezig die pas om 19:00 uur open gaat, zijn specialiteit is schaap en geit. We hebben het erg naar ons zin gehad maar wij lagen daar vrij onrustig.

Voor de komende dagen was er storm voorspelt en de supermarkt eigenaar zei blijf maar liggen dan zijn jullie gelijk inwoners van hier. Dat hebben wij toch maar niet gedaan.

Wij zijn donderdag vertrokken naar Mirina op het eiland Limnos. Daar zijn wij voor de haven vooranker gegaan.
De afstand was 22 mijl.

Maar zondags begon de wind aardig aan te trekken en zijn wij ankerop gegaan en verhaalt naar de stadskade, waar nog een plekje was. 

’s Maandags stak er een zware storm op (windkracht 8 uit het noorden) met in de middag een gigantische hoosbui. Wij dachten ha nu is al het zout van het schip af, de auto’s reden tot aan hun assen in het water op de kade, dus ons bootje werd goed schoon gespoeld. 

Daarna kwam de zon en het was snel weer droog. Waar wij niet op gerekend hadden was dat alle straten van de hele stad schoon gespoeld werden richting kade. De zon droogt hier binnen enkele uurtjes al het water op. Toen ging het me toch stuiven, zout van de boot weg en zand erop! Spoelen heeft geen zin want na een uur zit alles weer onder het zand.

Sophia is alleen boodschappen wezen doen, omdat wij het schip in deze omstandigheden niet alleen wilden laten.

Twee dagen erna hebben wij een auto gehuurd en hebben het eiland verkend. Het eiland heeft ons verrast het heeft diverse landschappen.

Wij blijven even een poosje op het eiland liggen, want wij hebben een nieuwe drinkwaterpomp besteld omdat de oude kuren begint te vertonen. Hotel Limnos is bereid om ons pakje in ontvangst te nemen. 

De bestelling heeft even geduurd, daar de leverancier Kniest geen voorraad meer heeft en Dekker niet naar Griekenland wil verzenden, dus wij hebben moeten uitwijken naar een ander, hopelijk gaat alles goed, het is al op de post.
Tot onze stomme verbazing, stonden er 2 herten in het perkje vlak naast de boot te grazen, maar ze lieten zich wel fotograferen.

Op dit eiland is een hele leuke baai waar we ankerplekken gezien hebben en daar willen wij morgen naar toe varen.Wij hebben ook het kasteel op de berg bezocht, het was wel een flinke klim (met bloed, zweet en tranen zijn wij daar gekomen). 

Het uitzicht is mooi en je ziet daarvandaan de vaste wal (Athos).
Wij kregen vanuit Nederland een bezorgd bericht over een zware aardbeving op Kos.
Wij hebben hiervan niets gemerkt, de havenmeester wist er ook over te spreken en ook hij zei dat er hier op Limnos niets van  te voelen was.

Aardbevingen aan boord kunnen wij niet voelen, maar merken dan wel dat het water ‘gek’ gaat doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten