maandag 7 augustus 2017

Van Limnos naar Samothraki en de uitslag van de prijsvraag 2017

Limnos
Op zondag 23 juli zijn wij naar Kavos gevaren en daar vooranker gegaan. Wij dachten hier een heerlijk ankerplekje gevonden te hebben, terwijl het helemaal open was.
De Hellenic Coast Guard kwam langs om te vragen of alles goed was, met de mededeling als er wat is dat wij dan op VHF 12 hun konden oproepen. Dat was gelukkig niet nodig.
De afstand was 22 mijl.

De volgende dag zijn wij ankerop gegaan en naar Nea Koutali gevaren, wij zijn daar vooranker gegaan, waarvan wij dachten dat het een heerlijk rustige baai zou zijn.
Wij hadden even niet opgelet dat er een hele grote discotheek langs het strand staat. Deze begon ’s avonds om 23:00 uur eventjes alle registers open te trekken wat tot 05:00 uur in de ochtend duurde.
De afstand was  5 mijl.

De volgende dag zijn wij met de dinghy het plaatsje Nea Koutali in gegaan en hebben o.a. het Maritiem Sponsduikermuseum bezichtigd. Bij het verlaten van het museum liepen wij Paul en Caroline van SY Seaghan tegen het lijf die uit Wijk Bij Duurstede komen, zo zie je maar een klein wereldje.
De terugweg naar boord met de dinghy was een beetje hobbelig en Gerrit werd dan ook "zeiknat".
De nacht erop ging de disco wederom op volle toeren, zodat wij woensdag vertrokken zijn naar de baai van Vourlidha. Daar zijn wij vooranker gegaan met niets om ons heen en heel rustig.
Hier hebben wij (zonder disco e.d.) 2 dagen gelegen.

Afstand was 5 mijl

Op vrijdag 28 juli zijn wij weer terug gevaren naar Mirina.
Deze afstand was 24 mijl.

Wij zijn daar in de baai vooranker gegaan en de volgende dag zijn wij tegen de kade gekropen.

Omdat de track en trace van de waterpomp al 5 dagen stond op aankomst van land van bestemming, zijn wij naar het postkantoor gegaan en hebben gevraagd of zij ons hierover meer konden vertellen. Het nummer werd in de computer ingetikt en men wist te vertellen dat hij de volgende dag bij de pakketafdeling op Limnos lag. Dit alles klopte precies, de volgende dag was een zeer efficiënt dagje voor ons, want pakje ophalen, kapper bezocht en lappen ter bescherming voor de buiskap opgehaald en o ja nog een ijsje voor Sophia gehaald. 

De nieuwe waterpomp heeft Gerrit de volgende dag geïnstalleerd. Bij het verlaten van een kroeg tijdens een afscheidsborrel, presteerde Gerrit het om een doodsmak te maken door over een stoel tafel en nog een stoel te vallen, alles bleef heel alleen Gerrit moest het bezuren door 3 á 4 dagen kreupel te lopen en heeft een flinke blauwe plek op zijn heup.

Van een aardig Afrikaans koppel (Hendrik en Diana) komende uit Kaapstad, kregen wij hun  ‘reserve’ loopplank die langer en ook steviger is als de onze, wij hebben onze oude ontmanteld en bij het vuil gezet. De nieuwe bestaat uit een aluminium ladder van 2 mtr. met op de treden een plank gemonteerd. Wij zijn er erg blij mee. Baie dankie!

Op vrijdag 4 augustus zijn wij uit Marina (Lemnos) vertrokken naar de baai van  Mourtzouflos De bedoeling was om in één keer door te steken naar Samothraki , maar aangezien wij een koppige wind en golven tegen hadden leek dit ons een mooi plekje.
De afstand was 9 mijl

Op zaterdag zijn wij uit deze baai vertrokken naar Kamariotissa op het eiland Samothraki, hierbij hebben wij nog een vrij aardig stuk kunnen zeilen maar het meeste moest toch op de motor.
De afstand was 45 mijl

Samothraki
Wij liggen hier gewoon langszij een kade waar overal elektriciteits- en wateraansluitingen zitten, maar er is niets aangesloten, typisch Grieks. Er is wel een clandestien waterkraantje waar iedereen water uit tapt.
Het schijnt een zeer bewogen eiland te zijn waar vroeger alle goden woonden en Nike is hier geboren, wij willen nog een auto huren om het eilandje te  bekijken.

Uiteraard hebben wij de voetbalwedstrijden van FC Utrecht en de Oranje Leeuwinnen per internet (radio) gevolgd, allebei gewonnen!

Uitslag van Prijsvraag  2017
Jullie hebben ons verrast, deze keer hebben wij een behoorlijk aantal inzendingen ontvangen en ook de creativiteit in de oplossingen waren  volop aanwezig, zoals zeezout, anijsblokjes, diamanten en babbelaars van de Lidl.

De afgelopen 2 jaren hadden wij bedroevend weinig oplossingen binnen gekregen, zodat wij nu al zaten te twijfelen of wij deze traditie moesten doorzetten, maar na dit jaar geeft het ons toch weer moed om hiermee door te gaan, dus tot volgend jaar zullen we maar zeggen!

De oplossingen kwamen binnen via reactie op het blog, whatsup, mail en per telefoon.
De oplossing van de fotovraag is Mastiek,  het is de hars die afkomstig is van de mastiekboom op Chios, ze worden ook tranen genoemd. Het wordt o.a. verwerkt in medicijnen, cosmetica, kauwgum en ijs.
De korrels oftewel tranen worden verdeeld over alle inzenders, het maakt niet uit of de oplossing nu goed of fout was.

De eerste die met de juiste oplossing kwam, 
zijn de prijswinnaars Marian en Jeroen Siebers, jullie van harte gefeliciteerd.
Zij krijgen de hoofdprijs en ook uiteraard wat van deze 'tranen'.
Zodra wij weer in Nederland zijn worden de ‘tranen’ verzonden  en de hoofdprijs overhandigd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten