zondag 8 juni 2014

Luilekker dagen in Santa Ponsa / Soller

Op het ogenblik liggen wij in Soller, dat is een haventje aan de noordkant van Mallorca.
Vannacht begon de poniente (stevige zuidenwind). Het was de bedoeling om vandaag met het antieke treintje van Soller naar Palma te gaan (gezien op de tv bij Railaway). Door de wind durfden wij het schip niet de hele dag alleen voor anker te laten, wij zijn wel snel even boodschappen aan de wal wezen halen.
De ankerbaai ligt hier vol met hele grote en kleine schepen. De prijs van de jachthaven valt (ten opzichte van de Balearen) wel mee. De prijs is € 50,- voor één nacht, maar het werd door een Fransoos afgeraden om gebruik te maken van de jachthaven, omdat elektra en drinkwater maar af en toe aanwezig zijn, hij zei hier heb je niets en voor anker betaal je niets!
 Vanmorgen hebben wij een natuurlijk fenomeen waargenomen, na het ontbijt zagen wij ineens de kust van de vaste wal, wij konden eerst onze ogen niet geloven want die afstand is 110 mijl. Dat is zo’n gigantische kimduiking die normaal alleen op de polen waargenomen wordt.
Er zijn hier veel Fransozen omdat in het verleden veel mensen uit Soller in Frankrijk zijn gaan werken, zodoende is het hier een Frans/Duitse enclave geworden.
Het plaatsje bestaat eigenlijk uit twee delen Puerto de Soller en Soller, de afstand tussen deze twee plaatsen is circa 2 mijl. Wij liggen voor anker in de baai die rondom in de bergen, hotels, restaurants en pensions geklemd ligt.
Gisteren zijn wij hier voor het eerst aan de wal geweest om het havenplaatsje te bekijken, wat opvalt is dat hier een stokoud trammetje naar de binnenstad rijdt, waarna je met een even oude trein naar Palma kan reizen. 

Eergisteren zijn wij vanuit Santa Ponsa met stralend weer naar hier gevaren, maar er stond een koppige golfslag en geen wind, dus de hele tocht op de motor.
Afstand 32 mijl

In Santa Ponsa hebben wij de bus genomen naar Palma. Wat wij niet wisten was dat wij de toeristische bus hadden genomen, deze deed er één uur over om in Palma te komen, hij nam de kustweg langs alle toeristische attracties en luxe woonresorts, de terugweg ging wel via de snelweg. In Palma zijn wij bij de Catedral de Mallorca uitgestapt en wij hebben de oude stad bekeken.


Onderweg hebben wij voor Sophia nog een verjaardagscadeautje gekocht, wij geven elkaar bijna nooit cadeaus voor de verjaardag maar wij kopen iets, als wij iets zien dat naar de zin is.

In Santa Ponsa hebben wij vlaggetjesdag gehouden (wasdag), die wij in de wasmachine van de jachthaven hebben gedaan, ook in Santa Ponsa zijn wij voor anker gegaan omdat hier de prijs € 106,- per dag is (het hoogseizoen is op 1 juni ingegaan), zulke prijzen willen wij niet dagelijks neertellen, anders is de bodem van onze slob chest (scheepskas) zeer snel in zicht, by the way sponsors gezocht!


2 opmerkingen:

 1. Mooi hè Mallorca! In Soller leefde George Sands een schrijfster en feministe met Chopin in een karthuizerklooster. Ze was allesbehalve preuts. Chopin had toen al tuberculose.
  Moooi hè al die Cala's
  Was je al in de Cala Chnikof?
  Bon Vent
  Car

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel leuk gevonden Carla en wij maar zoeken waar die bewuste Cala is.

  BeantwoordenVerwijderen