woensdag 13 augustus 2014

Van Alcudia (Mallorca) naar Fornells op Menorca

Na een paar dagjes hier te hebben rond gehangen, zoals naar de kapper en een beetje in het water te hebben gedobberd (het is hier levens gevaarlijk om hier ver van je schip te zwemmen, want speedboten en ander snel gespuis komen roekeloos vlak langs je heen). Patrick van de Sparkle kan er alles over vertellen wat voor een schade dit kan aanrichten.


Op woensdagavond zijn wij samen met z’n zessen aan de wal wezen eten om de verjaardag van Patrick alvast te vieren die de volgende dag jarig was. We hebben lekker tapas gegeten en een ijsje toe van de Mary Y Sol (Frozen Yoghurtijs).

De volgende ochtend hadden wij al vroeg het anker eruit en hebben met ‘happy birthday’ afscheid genomen van de Sparkle. Op de Mary Sol was nog geen teken van leven te zien. 

Na veel gezwaai zijn wij vertrokken, wellicht komen wij elkaar weer eens tegen.

Tijdens de tocht naar Fornells op Menorca hadden wij niet veel wind, max. zuidoost 2, maar de temperatuur was wel 28 graden. Aan het eind van de middag zijn wij voor anker gegaan tegenover het dorpje Fornells. Vroeger leefde men hier van de visserij en nu van toerisme.
De afstand was 57 mijl.

Op zondagmiddag kwam de havendienst met de rubberboot voorbij scheuren dat wij daar niet veilig lagen vanwege de komst van de Tramontane. Na navraag waren er geen moorings vrij en er was ook geen plek in de haven. Wij zijn toen helemaal achter in de cala vooranker gegaan met alle ketting die wij hadden. Die nacht viel de wind reuze mee en we knoopten er nog een dagje aan vast, wij verdoen onze tijd dan met de wal aan te gaan om boodschappen te doen, beetje zwemmen, klein beetje was doen etc.
Wij hadden het idee om de dag erop naar Mahon te gaan, maar midden in de nacht gilde de wind door het want, wij zijn er een paar keer uit geweest om te kijken of de boot nog op z’n plek lag, maar wij liggen hier in extreem rustig water, met enkele Fransozen om ons heen, die er niet zoveel van houden om veel ankerketting in het water te gooien. Kan iemand ons vertellen waarom de Fransozen zich de beste koks ter wereld noemen, maar elke avond de wal aan moeten om in een restaurant te gaan eten.

Wij hebben dinsdag de bus genomen naar Es Mercadal (ligt in het midden van het eiland), het is een aardig plaatsje maar er is niet veel te beleven. 

Wij hebben getracht om de berg El Toro te beklimmen, waar je een uitzicht hebt over het hele eiland, halverwege zijn wij maar weer teruggegaan vanwege de hitte en de weg was hoofdzakelijk bestemd voor auto’s, voor ons niet zo veilig. Wat wij niet op alle eilanden gewent zijn is dat de bus hier strikt op tijd rijdt. Op de boot aangekomen hebben we een heerlijk bad genomen in ons aquarium. Eind van de middag kwam de havendienst wederom voorbij met de waarschuwing dat het de volgende dag windkracht 7 zal gaan waaien en met advies om veel ankerketting te vieren. Fijn dat ze met je meedenken terwijl ze niets aan je verdienen. Dus dan maar weer een dagje in Fornells eraan vast knopen. Donderdag of uiterlijk vrijdag willen wij toch echt richting Mahon, moet kunnen met de wind die voorspelt wordt, maar de voorspellingen hier komen niet altijd uit.
Haven Fornells

Geen opmerkingen:

Een reactie posten