woensdag 1 oktober 2014

Van Sardinië naar Sicilië


Steegje in Cagliari 
De bedoeling was om op vrijdag te vertrekken, maar het woei als de rook en wij besloten om toch maar een dagje te blijven liggen. Wij hadden weer contact met de Puff, the Magic Dragon, die gelijkertijd uit Arbatax zou vertrekken, bij hun was het weer minder heftig en zij zijn wel gegaan maar wij zijn een dag later vertrokken.

Bij vertrek was het windstil, maar er kwam na het middaguur nogal wat verandering in. Midden op zee werd onze aandacht getrokken door een fluitje. Wij lagen op aanvaringskoers met een rubberbootje, die wij door de zon niet hadden gezien. Na een uitwijkmanoeuvre voeren wij er vlak langs, in plaats dat de mensen boos waren werd er naar ons vriendelijk gezwaaid.
De wind wakkerde aan tot 4-5 Bft, zo denderde wij de nacht in, het bed leek wel een trampoline. De vislijn is uitgevierd, maar helaas wij worden er droevig van, zo'n slecht visjaar hebben wij nog nooit gehad. Bij zonsondergang heeft Gerrit de groene flits gezien, dit is een natuurfenomeen dat je alleen met extreem helder weer kan zien, als de zon ondergaat. Maar Sophia heeft 's nachts dolfijnen in het boegwater gezien dat zag er spectaculair uit, want ze lieten een fosforescerend spoor na, het leken net kleine fonteintjes.
Toen de zon op kwam, zagen wij Isola Marettimo aan de horizon opduiken, dat is het eerste eiland van de Egadische eilandengroep, maar het was nog bijna een hele dag varen voordat wij bij het tweede eiland Isola Fafignana bij Pta Lunga voor anker konden gaan, toen was het inmiddels alweer 18.00 uur voordat het anker er in ging. De Puff lag, er al een dag eerder, op ons te wachten.
De afstand was 161 mijl

Na gezellig te hebben geborreld en bijgekletst, kwam de man met de hamer en wij vielen als blokken beton in slaap. Na een koppige deining zijn wij de volgende dag verkast naar Isola Grande bij de zoutpannen, dat is 6 mijl verderop.
Hier hebben wij de rest van de dag voor anker gelegen om allerlei klusjes te doen, die wij al een tijdje uitgesteld hadden. Hier hebben wij heerlijk rustig geslapen. Na het ontbijt zijn wij ankerop gegaan en samen met de Puff naar Marsala (op Sicilië) gevaren.
Die afstand was niet zo ver, nog geen 10 mijl

In Marsala zijn wij gasolie gaan bunkeren, dat was even slikken, de pomp heet niet voor niets “ERG”, de prijs was het ook, want gasolie is hier bijna net zo duur als benzine.

Marsala staat bekend om zijn wijn en wij hebben 's middags met z'n vieren het Florio wijnhuis bezocht, met uiteraard 'proeverij'.

We kwamen nog een vat tegen waar de wijn net zo oud als Gerrit is. De wijn hier heeft in tegenstelling tot andere wijnen juist veel zuurstof nodig, dus de stoppen op  de vaten zijn hier niet van kurk maar van een prop hout. Bij de proeverij leek het ook meer op Port dan op echte wijn.

Wij zijn van plan om in 3 etappes naar onze winterbestemming te varen.


Onze camera (Canon EOS 1000D) heeft kuren dus wij kunnen momenteel geen scherpe en mooie foto's maken en dus ook niet plaatsen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten