woensdag 14 juni 2017

Lekker luieren op Samos

Van Lipsi zijn wij naar Agathonisi gevaren, waar wij vooranker gegaan zijn , we zijn niet aan de wal geweest en de volgende dag weer vertrokken.
Afstand 26 mijl

Wij zijn richting Samos gevaren en hebben afgemeerd in de oude haven van Phytagorion. We moesten wel 3x vooranker om er fatsoenlijk bij te liggen.
Deze afstand was 16 mijl.

We hadden het idee om er 2 tot 3 dagen te blijven, maar het werd een week, gelukkig maar want het is een prachtig eiland en wij hebben 2 dagen een auto gehuurd.
In de haven kwamen we ook oud bekenden (SY Black Bold Bear, Aeolus en Cerberus) tegen.

SY Flyer
Tot onze grote opwinding kwam ook de Flyer binnen, die gezeild wordt door Herman en Hanneke. De Flyer is het beroemdste Nederlandse zeiljacht. Wij werden uitgenodigd om het jacht van binnen te bezichtigen. Adembenemend dat het er na zoveel jaar nog fantastisch uitziet. Maar wat een groot ‘beest’ is het met zulke grote lieren en tuigage.

De autorit ging over kronkelige wegen en door mooie bossen en wij hebben ook de 
Eupalinus Tunnel bezocht, die is 550 jaar v. Chr. gebouwd, heeft een lengte van  ruim 1 km. en is 1100 jaar in gebruik geweest voor het transport van water naar de stad. Wij zijn tot halverwege in de tunnel geweest, met helmpjes op (was geen overbodige luxe) want overal stootte je de kop, maar eindelijk buiten was je weer blij dat je rechtop kon staan.

Daarna hebben wij een rondrit over het eiland gemaakt, wat een belevenis op zich is.
Prachtige wouden, leuke dorpjes met zeer smalle weggetjes.
De dag erna zijn wij naar de watervallen gereden, genaamd Kataractec, het leek ons meer een stroomversnelling dan watervallen. Om het watervalletje te zien moest je in de badkleding en waterschoenen aan, dat hebben wij maar niet gedaan.
Zwaluwen op de ankerketting
Daarna zijn wij langs de noordelijke kustweg weer terug gereden, waar wij in een restaurant aankwamen, geen 5  minuten later kwamen er nog 2 Nederlanders bij en nog 5 minuten later kwam er een heel Nederlands gezin. Na de maaltijd zijn wij terug naar boord gereden met natuurlijk een bezoek aan de Lidl.
Geitje op de kade
Wij hadden op dinsdag 13 juni, na een prachtige dag, plotseling in de avond een pikzwarte lucht, de havenmeester en onze Turkse buren zeiden dat dit de 'Boreas' was en maar hooguit een half uur zou duren, dat hebben we geweten, zie onderstaande film.Wind, golven en water kwamen van alle kanten, met ook nog onweer erbij, de kade leek wel een waterval. De Italiaanse buren hebben losgegooid en zijn in de baai vooranker gegaan.
Na dit half uurtje was alles weer normaal.
Wij zijn de volgende dag vertrokken en liggen nu vooranker bij Marathokambos.
De afstand was 15 mijl.


Morgen willen wij richting Chios, dat is een afstand van circa 50 mijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten