maandag 25 juni 2018

Andros en Tinos


Doordat wij zondag morgen om circa 06:00 uur gestoord werden door ‘nep’ Nederlanders (Oostblokkers, die geen woord Nederlands spreken maar op de kont van de boot gewoon Amsterdam zetten) omdat zij het anker vlak naast onze boot hadden gesmeten en deze er in de ochtend weer uitgehaald moest worden, waren wij ook klaarwakker. Wij moesten die dag nog een aardig stuk varen, hebben wij ook maar gelijk het anker opgehaald en zijn vertrokken naar Andros.

Het was bijna windstil maar er vertrok een onweersbui vlak voor ons langs, genoeg bliksem en donder maar geen druppel regen. Tegen de middag klaarde het op en werd het zowaar zonnig. Zelfs met een windje waarbij wij nog ook konden zeilen. ’s Middag om 16:30 uur zijn wij gemeerd in de haven van Batsi. Na vraag hoeveel het havengeld is, kregen wij te horen gratis inclusief elektra en water, maar een fooi/tip kan (iedereen geeft de marinero fooi).
Afstand 48 mijl

Het is een leuk klein plaatsje waar wij enkele dagen zijn blijven liggen. Natuurlijk hebben wij een autootje gehuurd en zijn over het eiland gecrost met veel kronkelige en steile wegen. Het is een prachtig groen eiland met diverse bronnen en mooie vergezichten.


Wij kregen een probleem omdat het begon te waaien als de rook, waarbij bakboordskikker waaraan de achtertros zat bijna uit het dek gerukt werd, 2 bouten braken af en 2 stuks en de kikker zijn verbogen. Nu hadden wij een echt probleem! Wij hebben de achtertros daarna op de winch gezet en wij hebben de rest van de kikker gedemonteerd (dit was geen gemakkelijke klus).

Wij hadden dus een serieus probleem. Aan de marinero van de haven hebben wij gevraagd of er mogelijkheid is om dit hier te laten repareren. Hij verwees ons naar de plaatselijke supermarkt met mededeling hij heeft contacten. De volgende dag kwam de plaatselijke lasser, deze zei dit is niet meer recht te buigen, ik snij hem door en las hem daarna weer recht.
Hij kwam terug met de kikker alsof die nieuw was, met metrische bouten, waarmee hij alles weer gemonteerd heeft.
In de haven lag nog een Nederlandse zeilboot SY Vivianne van Hanneke en Sietse uit Groningen. Door hun zijn wij voor een maaltijd uitgenodigd. Daar wij nog gebraden vlees hadden hebben wij samen de maaltijd in elkaar gezet, de aardappel/groente schotel kwam van hun kant met tevens een toetje.

Batsi op Andros
Na een leuke tijd in Batsi te hebben gelegen zijn wij op vrijdag 22 juni vertrokken naar het eiland Tinos en wij zijn vooranker gegaan bij het strand van Loukia.  Waar SY Vivianne ook al lag.
Afstand 28 mijl

Wij hebben die nacht erg onrustig gelegen vanwege de snelvarende ferry’s, ze veroorzaakten een onaangename golfslag.
De volgende dag zijn wij maar snel de haven van Tinos ingedoken.
Ook hier stond een marinero ons op te wachten, geen havengeld ook hier wel elektra en ook fooi, wij begrijpen niet hoe Griekenland uit de crisis is gekropen?
In de middag kwam ook SY Vivianne naar binnen.
Bij het boodschappen doen liepen wij op de terugweg over een pleintje waar een levensgrote pelikaan rond liep. Je schrikt je wild, want het beest is bijna net zo groot als jezelf, met een snavel zo groot waar de hele boodschappentas in past. Hij bleek vriendelijk gezind, wandelde bij de visboer naar binnen, scoorde een visje en ging daarna lekker poedelen in het kinderbadje buiten, nog nooit zoiets meegemaakt.

Het beest is hier een soort van mascotte, de kleine kinderen vinden het maar niets, zijn er erg bang van.
Terug aan boord begon de wind aardig aan te trekken, aangezien wij de kikkers heelhuids willen houden, hebben wij snel de rekkers geplaatst, dat gaf een beter gevoel. Want ook in de haven veroorzaken de ferry’s behoorlijke swell.
Zondag hadden wij een reisje met de bus over het eiland gepland, maar wij vonden het niet verantwoord om het schip alleen te laten.
Panagia Evangelestriakerk

Wij zijn even naar de kerk op de heuvel gelopen, hier ligt in de straat een tapijt van circa ½ meter breed waarop pelgrims op hun knieën naar de kerk kruipen, voor ons een beetje bizar maar het schijnt normaal te zijn. 
Veel mensen die langs de kade lopen en de kerk (op een afstand van circa 500 meter) zien slaan allemaal kruisjes.

Omdat er morgen zuidenwind staat is onze planning om morgen naar Kythnos te varen.


Tinos


Geen opmerkingen:

Een reactie posten