woensdag 10 oktober 2012

Viana do Castelo – Póvoa de Varzim


Onze drijvende achterbuurt, genomen door Dwarskop bij vertrek uit La Caruña.
Tot aan zondag was het in Viana do Castelo  erg warm. Maar ’s maandags sloeg het weer om in regen en mist, daarom besloten wij om te blijven liggen en aan de boot te klussen, dat is gewoon nodig als je zolang en intensief op de boot woont.
Dinsdag in de ochtend was hetzelfde liedje, maar je kunt niet eeuwig blijven liggen dus zijn wij vertrokken. Nog niet buiten de havenpieren was het potdicht van de mist, Gelukkig heeft de LLANO radar en was het geen probleem om door te varen. Plotseling dook er een houten vissersscheepje achter ons op die wij niet op de radar gezien hadden, zo’n ding heeft wel radar maar geen radarreflector, lekker veilig is dat. Enfin, na een uurtje of twee trok de mist zich terug naar de kust en begon bij ons de zon te schijnen. Bij het passeren van het experimentele windpark van de Portugese kust lag er alleen één drijvende windmolen maar de grote golf elektrische tijdcentrale van 120 meter lang hebben wij niet gezien, weer een alternatieve energie rariteit gemist.

Na de drijvende windmolen kregen wij eerst bezoek van een groep tonijnen, die spartelend boven water zwommen. Daarna zagen wij plotseling twee dolfijnen die rond het schip heen zwommen tot aan de havendammen van Póvoa de Varzim. Ze waren zo snel dat het niet lukte om ze te fotograferen of te filmen. We hebben het wel geprobeerd, maar je zag alleen maar opspattend water op de foto’s.
Póvoa de Varzim, vanaf zee gezien.

Eenmaal tussen de pieren wisten wij dat dit het einde van deel 1 van deze reis is. De ontvangst van de jachthaven was zeer hartelijk, helaas misten wij net een etentje, dat werd georganiseerd door Brian (een Engelse overwinteraar die hier al jaren met zijn catamaran op de wal staat en erin woont).

De afstand was 28 mijl.

In deze haven begin je al echt te merken dat je hier geen weekendzeilers hebt maar yachties (dat zijn mensen die wonen en leven op de boot, zee zwervers).
Na geregel voor een plek op de wal en andere dingen die nog moeten gebeuren is de medewerking overweldigend.

Wij hebben onze terugreis geboekt en vliegen maandag naar huis.

Zoals onze nautische TomTom zei: Destino!
 

4 opmerkingen:

  1. Sophia en Gerrit, wij hebben genoten van jullie prachtige reis in woord en beeld !!
    Om positief jaloers op te zijn.
    Welkom thuis straks en tot ziens.
    Met hartelijke groeten.
    Ton en Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voor degene die geïnteresseerd zijn ons vluchtnummer is FR 7472.
    Vertrek Porto om 06:50 uur.
    Aankomst Eindhoven om 10:25 uur.

    Als wij weer in Nederland zijn wordt er nog één (laatste) blog-bericht geplaatst.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Olà melhores pessoas, regresso a casa e boa viagem. JenE.

    BeantwoordenVerwijderen