zondag 21 juni 2015

Nidri – Sivota - Vathi


Zondag 14 juni zijn wij van Lefkas vertrokken richting Nidri. Het Lefkaskanaal heeft maar een hele kleine vaargeul maar is wel breed. Na het kanaal hadden wij weer volop de ruimte en konden zelfs op de Genua zeilen. Bij Nidri lag de ankerbaai propvol en zijn wij doorgevaren naar de baai van Vlikho. Hier lagen wij prachtig, met goede ankergrond, helder water en niet druk.

De afstand was 10,8 mijl

De baai van Vlikho is berucht door een tornado in 2011, waardoor vele schepen zonken en er slachtoffers te betreuren waren maar wij hebben daar heerlijk gelegen en konden rustig slapen.

De volgende dag wilden wij boodschappen in Nidri doen, wij zijn toen eerst naar Tranquil baai gevaren, dat ligt er recht tegenover. Eenmaal daar vooranker zijn wij met de dinghy naar de wal gevaren en hebben inkopen gedaan.


We troffen het niet in Nidri, ze hadden de hele hoofdstraat met teer bespoten om een nieuw wegdek te leggen. Je kan wel nagaan dat de winkeliers hier knap pissig over waren. Nidri is niet alleen bekend als badplaats, maar het is ook de plaats waar Ari Onassis het eiland er recht tegenover, Skorpio,  zijn privé eiland had.

De volgende morgen zijn wij naar Sivota baai gevaren, niet veel wind maar wel fraai weer.




De afstand was 9,4 mijl

Omdat het zo’n leuk baaitje is besloten wij dat wij er nog een dagje aanvast gingen plakken. In de middag liep de hele baai vol met charterschepen, toen lagen wij helemaal ingesloten met andere schepen. Maar in de avond ging het waaien en de wind werd steeds harder, op een gegeven moment brak ons anker uit en gingen wij op drift, gelukkig zagen wij het aankomen en konden wij nog net op tijd voor 2 schepen wegdraaien. Opnieuw het anker gezet en alle ketting er voorgezet die wij hadden, toen bleven wij op onze plek liggen. Maar ’s nachts tussen 03:00 en 04:00 uur bulderde wind zo hard dat Gerrit in de kuip ging zitten om te kijken of alles wel goed zou gaan. Om ons heen gingen er in diverse schepen lampen aan, dus ook die hadden geen rust. Om 05.00 uur werd de wind wat minder en kon Gerrit weer gaan slapen.

Maar ’s morgens om circa 10:00 uur brak er een hevig onweer los met dito regen, dit duurde maar een half uur en daarna werd het weer stralend weer met veel wind. We hebben toen toch maar besloten om nog een dagje te blijven liggen.

Vrijdags zijn wij ankerop gegaan richting Vathi, dat ligt op het eiland Ithaca.
De afstand was 17 mijl.




Vathi is een heel schilderachtig dorp waar nog niet zo gek veel toerisme is, het ligt diep in een baai wat rondom afgesloten is door bergen en in het midden van die baai ligt een klein eilandje met alleen een kerk die gebruikt wordt voor trouwpartijen.

In Homerus heldendicht De Odyssee, dat rond de 8st eeuw v.C. zou zijn beschreven, is Ithaka de thuishaven van de antieke koning Odysseus. Odysseus keert als held terug naar huis na de slag om Troje om te worden herenigd met zijn grote liefde Penelope.

Wij hadden besloten om hier nog een weekendje te blijven liggen en op zondag een auto te huren.
Dat hebben we dus ook gedaan, maar eerst was er zaterdagavond/nacht een doopfeest naast het schip. Dit is hier een grote happening, zoals de foto laat zien. 

Er wordt gewoon midden op de straat gedanst en de auto’s wachten geduldig tot er een gaatje was dat ze door konden rijden.

Op zondagmorgen zijn wij met de auto  naar het noorden gereden, waar wij een paar hele leuke plaatsjes hebben bezocht, daarna zijn wij 400 mtr. omhoog gereden waar wij een mooi uitzicht hadden.


Tussen de middag hebben wij aan boord gegeten, waarbij wij nog een oude bekende, vanuit Almerimar, tegenkwamen en daarmee hebben wij eerst even bij gekletst en daarna hebben wij het zuidelijk gedeelte verkend. Daar hadden wij hier en daar prachtige uitzichten maar de weg was stijl, krom en erg smal. Gelukkig zijn wij toch heelhuids aan boord gekomen en onze Fiat Pinda heeft geen krasje opgelopen.

We hebben het plan om morgen naar het volgende eiland te gaan en dat is Kefalloniá.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten