zaterdag 27 mei 2017

Aanvang reis door de Dodekanesos

Op 16 mei zijn wij uit Mandraki haven vertrokken naar het eiland Simi. Niet dat de tocht spectaculair was, want alles ging op de motor. Aan het einde van de middag zijn wij in de baai van Panormitis voor anker gegaan. Het is een heel leuk stekkie maar er is niet zo gek veel te beleven. 

Het bestaat uit een prachtige ankerbaai en een klooster en 2 hotels. SY Liberte en Beeke lagen er ook al. Beide schepen hebben bij het invaren van de baai 2 monnikskaprobben gezien. Deze dieren zijn de zeldzaamste die er bestaan er zijn nog circa 250 stuks in de wereld, helaas hebben wij ze niet gezien.
Afstand 25 mijl

Wij hadden op deze ankerplaats een echte wespenplaag, die ons naar binnen liet vluchten, het rare was dat de andere vooranker liggende schepen er geen last van hadden.

De volgende ochtend zijn wij met ankerop naar Livadia op Tilos gevaren, waar wij halverwege de middag gemeerd hebben met een mooringlijn van de wal. De havenmeester was nog niet aanwezig, dus je moest alles zelf doen, later bleek dat de havenmeester pas halverwege de week in dienst kwam en dat dus toen ook het havengeld in werking ging.
Afstand 33 mijl


Het is een heel leuk klein plaatsje, waarvan alles te koop is en wij zijn daar naar de kapper geweest en niet onbelangrijk naar tevredenheid geknipt.
Bij aankomst bleek de windvaan van de windaanwijzer in de top van de mast naar de knoppen. Waarschijnlijk heeft er een vogel bovenop gezeten, het stikt hier van de kraaien, waarvan je 's morgens aan dek het resultaat ziet.
Cor was zo vriendelijk om in Muiderzand een reserveset te halen en hij heeft een pakket samengesteld, waarin ook onze nieuwe router zit. Dit heeft hij naar Kos marina verzonden. Wij moeten nu in deze omgeving een beetje tijd trekken, totdat het pakketje is gearriveerd.


De volgende dag hebben wij een auto gehuurd en zijn het eiland rond gereden, zover het kon, niet overal liggen er goed begaanbare wegen. Het eiland is circa 63 km2, dus je bent snel uitgekeken. 

Het valt onder beschermd natuurgebied vanwege het grote aantal zeldzame vogels en de vele bloemen en plantensoorten.

Op woensdag 24 mei zijn wij vertrokken naar Palon op Nisyros. Onderweg was het zonnig, rustig en geen wind.
De afstand was 25 mijl

De ingang van de haven is erg ondiep door verzanding, maar wij met onze 1,5 mtr. diepgang hadden er totaal geen problemen mee.

Aan het eind van de middag liep SY Aeolus binnen, van Jolanda en Koos.

Het eiland is 41 km2 groot, dus ook niet groot maar staat bekend om zijn reusachtige krater van de vulkaan. Ook hier hebben wij een auto gehuurd,, onder andere om de krater van binnen te bekijken. 

De vulkaan is slapend maar  . . .  hij stinkt vanaf 1 km afstand naar rotte eieren en eenmaal op de bodem van de krater blaast hij rook uit en borrelend water. 

Het is de jongste vulkaan van Griekenland, die 20.000 jaar geleden uitbarstte, in 1888 zijn er nog diverse uitbarstingen geweest. 
Oef, bloedje heet!

Na de stinkende krater te hebben verlaten zijn wij naar het dorp Eborios gereden daar hebben ze een natuurlijke sauna, een grot waar het bloedje heet in is, we hielden het ook niet langer dan 10 seconden uit. De brillen besloegen en wij waren gelijk drijfnat. Na dit experiment zijn wij naar Nikia gereden, een dorpje hoog in de bergen met smalle straatjes (niet voor autoverkeer) en hagelwitte huisjes. Hier hebben wij op het kerkplein een hapje gegeten. Daarna wilden wij naar Avlaki rijden, dat was een enorm kronkelende weg, bijna stijl naar beneden met koeien en geiten en soms grote stenen op de weg. Hoe verder wij naar beneden reden des te erger werd het allemaal. Wij kwamen op een gegeven moment tot hier en niet verder. Op een plekje waar het kon hebben wij de wagen gekeerd en zijn wij weer terug gereden.

Wij zijn daarna naar het kasteel boven Mandraki gereden, waarvan een groot gedeelte gerestaureerd is, maar het bestaat alleen maar uit grote steenblokken. Het uitzicht is wel fantastisch!
Na het uitzicht bewonderd te hebben zijn wij weer terug gereden naar de haven.

In de middag is hier ook SY Beeke binnen gekomen. Dus er liggen hier voor ons 2 bekende Nederlandse schepen.
Op vrijdag zijn wij voor de “Happy Hour” uitgenodigd op de Aeolus en zaterdag hebben wij met z'n allen een borrel op de wal gedaan.


Wij hopen morgen naar Kos te vertrekken en vooranker te gaan bij Kamares.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten