donderdag 4 mei 2017

Gereed maken voor vertrek en gaan!

Nadat de visite was vertrokken zijn wij weer aan de slag gegaan om de boot vaarklaar te maken. Het was de eerste mooie dag sinds een week, dat werd ‘peentjes’ zweten.

De eerste klus was de motor een servicebeurt geven, de filters die wij vanuit Nederland mee genomen hadden, bleken geen 2 gasolie en 2 olie filters te zijn, maar 4 gasoliefilters. Gelukkig zat er een garage vlakbij die ons de gewenste oliefilters kon leveren en ook nog voor een zeer sympathiek prijsje.

De volgende klus was om de dinghy luchtdicht te krijgen, tot grote vreugde vonden wij nog een piepklein gaatje, deze werd dicht gesmeerd. Helaas was na 3 dagen de tube weer beduidend zachter.

Toen naderde het koningsfeest. 
Alle vlaggen bij en ’s avonds naar de kroeg waar ze bitterballen, kroketten en frikadellen speciaal serveerden. 
Toost op de king!

Daar zat een hond die het de normaalste zaak van de wereld vond dat hij een zonnebril op had!


Na de avond hadden wij genoeg van de vette happen en kunnen wij er voorlopig weer tegen.
Tijdens de happy hour (van vrijdag) hebben wij van iedereen afscheid genomen.
Zaterdagmorgen hebben wij Agios Nikolaos verlaten en zijn richting Sitia gevaren met zonnig weer en geen zucht wind. Toen wij aan het eind van de middag in Sitia gemeerd waren begon het zachtjes te waaien wat in de nacht veranderde in een bulderende storm.
Afstand was 26 mijl.

Natuurlijk was zondag een verwaaidag, ’s maandags was het nog steeds hetzelfde liedje, dus dan er nog maar een dagje Sitia aan vast plakken.
Dinsdag (2 mei) zijn wij vertrokken naar Limin Fri op Kasos, dit was nogal een wilde tocht maar als traktatie zwommen er een hele tijd dolfijnen mee. 
Het was onbewolkt met veel zon en wind, maar we moesten onze vestjes wel aan houden. Eind van de middag zijn wij afgemeerd aan de kade. Het is een klein eiland wat er van buitenaf leuk uitziet, brood haal je in het café en de winkels hebben een beperkte voorraad.
Afstand 44 mijl.

De volgende ochtend ging de reis verder naar Pighadia op het eiland Karphatos. Het eerste stukje was windstil dus motor aan, maar daarna begon het stevig te waaien zodat wij onder zeil verder konden gaan. 

Toen wij eenmaal de zuidwestpunt van Karphatos hadden gerond woei het als de rook, zodat wij alleen op de genua 8 knoop liepen, onze windmeter heeft toen ook gelijk de geest gegeven, m.a.w. wij kunnen nu geen windsterktes van de instrumenten lezen, maar alleen schatten. Het ging allemaal als een speer totdat wij achter een grote berg kwamen en was de snelheid plotseling weg. De laatste paar mijltjes moest op de motor afgelegd worden. 
Tot onze grote vreugde kregen wij wederom visite van 2 grote dolfijnen die ons tot de haveningang gezelschap hielden.Tegen de kade lagen 2 oude bekenden vanuit Agios Nikolaos, te weten SY Beeke een Nederlands echtpaar en SY Liberte een Duits/Italiaans echtpaar.
Zij hebben ons keurig geholpen bij het afmeren en voor de maaltijd is er in onze kuip een borrel gedaan met natuurlijk de belevenissen van de afgelopen week.
Afstand 28 mijl.

Het plaatsje Pighadia is heel leuk maar ook heel erg toeristisch, nog niet alles is open en diverse taveernes zijn nog in opbouw.
We lagen nog niet vast en de Port Police stond al voor de boot om te melden dat wij met onze papieren naar het kantoor moesten komen. Achter het bureau zat een officier waarvan Gerrit zei: als je hem aan de lach krijgt, krijg je een ijsje. Helaas is het ijsje niet verdiend.
Voor Gerrit zijn hier kapers op de kust!

Vlak voor ons ligt een daytripper, uitgerust als een piratenschip met de naam: ’Sofia my love’ dus gelijk een paar foto’s gemaakt.
Wij denken hier nog wel een paar dagen te liggen.Karphatos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten