donderdag 27 september 2012

Muros- Ribeira-Caramiñal

Woensdag na een mals regenbuitje zijn wij boodschappen gaan doen en daarna naar de havenmeester om af te rekenen. Dat viel reuze mee, één dag werd er gewoon geschrapt en wij kregen ook nog een flesje wijn,
zulke service hadden wij nog nooit mee gemaakt. Na afscheid te hebben genomen van inmiddels alle bekenden in de haven hebben wij zee gekozen.

Eenmaal buiten de Ria stond er een koppige deining en golven maar het was wel te bezeilen tot aan de ingang van Ria Arousa, niet dat wij er recht tegen in moesten maar de wind kwam pal van achteren, zodat wij de zeilen hebben weggenomen omdat wij vreesden dat anders de zeilen naar de knoppen zouden gaan, want op een deining met pal op de kont is het bijna niet te sturen om de zeilen continu vol te houden. Gelukkig deed het zonnetje dapper mee, zodat de zeilkleding uit kon. Aangekomen in Ribeira kwamen wij in een klein jachthaventje terecht dat hoofdzakelijk bevolkt werd door kleine vissersbootjes. Wij waren daar het grootste zeilschip in de haven. Alles had daar ietwat achterstallig onderhoud.

De afstand was 42 mijl.

Lokale visser in Ribeira.
Deze Ria is weer totaal anders dan de vorige, in plaats van hoge bergen, wemelt het hier van gigantische stenen. Aangezien er harde wind wordt verwacht, vonden wij het niet verantwoord om op dit steiger te blijven liggen en zijn wij verkast naar Caramiñal, deze haven ligt gunstiger voor noordoosten wind en is solider. Wij hebben in deze Ria tot nu toe volop zon gehad met harde wind. Vanavond hebben wij gelukkig weer eens in de kuip gegeten (visje, gekocht). In de supermarkt is de verse visafdeling even groot als de vleesafdeling, alleen ’s maandags is er geen vis te koop, wat opvalt dat er veel zeeduivels verkocht worden, dit is een afgrijselijk uitziende vis met enorme kop, wat hier een delicatesse is.

De afstand was 7,5 mijl.

In deze Ria wordt veel aan mosselteelt gedaan dat aan hangcultuur gebeurt met drijvende stellages van ongeveer 30 x 30 meter waar lange touwen onder hangen, waar de mosselen zich op afzetten. Wij hebben gelezen dat zo’n stellage wel 65 ton per jaar aan mosselen kan opleveren

2 opmerkingen:

  1. Nou die zeeduivel hebben jullie bij mijgegeten,
    'pain de Lotte' weet je nog wel? Als je het recept wilt....doodeenvoudig. Kost hier 21€ per kilo
    Toch een goede tocht gehad, als ik het goed begrijp. houwen zo en bon vent!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Carla, natuurlijk weten wij dat nog en dat smaakte naar meer, dus . . . . als je ons het recept per mail wil opsturen, graag! Als er nog meer smulpapen zich hiervoor aanmelden, wordt het recept gepubliceerd! Hier kost de zeewolf bij Gadis € 9,45 per kilo.

    BeantwoordenVerwijderen