donderdag 2 juli 2015

Van Zákynthos naar de roots van de Olympische Spelen

Na een onrustige nacht in de haven van Zákynthos, het schijnt dat iedereen over de boulevard heen moet racen op motors met blèrpijpen en dat gaat zo’n beetje de halve nacht door en smorgens vroeg begint dat weer. We hebben daar de volgende morgen (30 juni) goed inkopen kunnen doen, ook kwam de brandstofauto voorbij, daarna water gebunkerd en vertrokken naar Killini. Onderweg hebben wij het plan omgegooid om naar Katakolon te gaan, dat ligt het dichtst bij Olympia. Wij willen graag het museum en de opgravingen van dichtbij bekijken. Wij zijn eerst ten anker gegaan in de baai met de bedoeling lekker te zwemmen.
Eén van de spelbrekers
Maar helaas duizenden kwallen vonden het daar ook prima zwemwater. In ons boekje staat dat ze niet gevaarlijk zijn maar wij vertrouwen het niet helemaal, dus voor ons geen zwempartij.
De afstand was 25 mijl

Op woensdag 1 juli zijn wij gemeerd in de “jachthaven”. Hij staat keurig getekend in de pilot maar ze hebben alle pontons op de wal gegooid. Vissers en jachten liggen hier door elkaar gegooid, zodat het een aardig rommeltje is en dat bleek ook toen een visser zijn plaats claimde bij onze Poolse buren, maar hij bleef mooi liggen, wat een geweldige herrie gaf. Toen het hele zaakje bekoeld was kreeg de Poolse buurvrouw een bosje kruiden en toen Gerrit ging vragen wat een goed visrestaurant was kreeg de man op zijn bebaarde gezicht een glimlach, eind goed!
Tijdens een handwas werden wij door de buren erop gewezen dat er ook een prima wasmachine staat, helaas de handwas was al bijna gedaan, maar wij hadden nog meer was, zoals lakens e.d. dus die moesten de machine in. Meerdere mensen zijn op de hoogte van deze goede machine dus hier moet je bijna in de rij staan of een nummertje trekken of iets dergelijks, die dag kwam er voor ons niets meer van.

De volgende dag hebben wij om 08.40 uur het treintje genomen naar Olympia, daar waar de wortels van de Olympische spelen liggen. De treintocht duurt circa 45 minuten en kost slechts € 10,00 per persoon voor een retour. Het loket aan het perron gaat alleen open als de trein er staat en daarna wordt het weer gesloten. Als er aan de kade ook cruise schepen liggen rijdt de trein meerdere keren in de morgen.
Bij de eindhalte was het even zoeken waar de ingang van het park was, maar er lopen genoeg mensen dus even vragen en daarna hebben wij een combiticket gekocht waar ook het museum inbegrepen zit.

Bij de tempel van Hera wordt nog steeds de Olympische vlam ontstoken. 

Tempel van Hera
Ongelofelijk dat hier duizenden jaren geleden de spelen al plaats vonden, dit werd alleen in vredestijd gespeeld. In Olympia werden de eerste spelen al georganiseerd in 776 voor Christus en de organisator was de god Zeus.

Hardloopbaan
Op de hardloopbaan wil iedereen op de foto omdat de startstreep er nog steeds ligt. 

Buiten Hera was hier nog een vrouwelijke godin die wij nog steeds kunnen van de sportkleding ‘Nike’, haar beeld staat nog op een sokkel in het prachtige museum.
Nike
Jammer dat er in de duizenden jaren zoveel aardbevingen geweest zijn, anders waren de tempels misschien beter bewaard. Men doet er nog steeds opgravingen en ze zijn nu bezig met het Gymnasium.
Rond 11.00 werd het in het park drukker en drukker, mede omdat er dan veel touringcars hun gasten lossen waaronder ook van de cruise schepen, elke morgen ligt er wel eentje afgemeerd bij ons in het plaatsje, als ze in de avond vertrekken dan is er gelijk weer een doodse stilte in het dorp.

De Philippeion
De afstand was 25 mijl enkele reis.

Morgen willen wij weer (wederom) noordwaarts gaan in de richting van Killini.


1 opmerking: