vrijdag 2 augustus 2013

Portimão – Ilha Culatra – Ayamonte

Sorry, dat het zolang duurde dat er weer een blog kwam, maar er was domweg geen goede WiFi verbinding.

Om de draad weer op te pakken beginnen wij bij de ankerplaats van Portimão, waar wij deze mooie zonsondergang hebben genomen.


’s Morgens gingen wij ankerop en tot onze grote schrik ging er een heftige trilling door het schip, wij hebben dit proberen te verhelpen door een keer volle kracht vooruit en achteruit te draaien, maar het gaf geen verbetering. Al vroeg in de middag begon de wind door te zetten, zodat wij zeilend in Culatra kwamen.


Dit is een eiland in het gebied tussen Faro en Olhão.

Wij zijn aan de westkant voor anker gegaan, waar ook de “Dwarskop” lag. Dit eiland is zo fantastisch mooi, totaal ongerept met kleine huisjes in de mooiste en leukste vormen. De ankerplaats daar was erg onrustig omdat de ferry’s en visboten vlak langs je heen knorren.


Er is een piepklein winkeltje waar je het brood moet bestellen (reserveren) anders krijg je niets!

Wij hebben met Karel en Mieke een kop koffie gedronken in een tentje wat was opgetrokken uit aangespoelde pallets. Auto’s kom je er niet tegen alleen tractoren van de gemeente.

Na de tweede dag zijn wij verhaald naar de oostkant van het eiland, daar is het iets groter en de ankerplaats rustiger, daar is een compleet hippiedorp, dat bestaat uit drijvende/droogstaande catamarans die bewoond zijn maar daar al jaren liggen. De gezelligheid in het dorp is enorm daarom hebben we besloten om daar ’s avonds een visje aan de wal te eten.


In het vissershaventje krioelt het van de kleine visbootjes en raar onderwater gespuis, waarvan wij de namen niet kennen. Kortom een heerlijke ankerplaats om erg lang te blijven hangen.

(P.C.) Hoofdstraat

Maar na 2 dagen hebben wij ons bij het nekvel gegrepen en zijn weer vertrokken.

Het enige kerkje wat het dorp rijk is.

De trillingen bleven in het schip en onderwater hebben wij niets kunnen ontdekken, daarom zijn wij kalm aan naar Ayamonte gevaren. Het was windstil en een steile zee en erg warm. Toen wij in Ayamonte aankwamen was de haven half leeg. Ayamonte zelf is een heel leuk plaatsje waar toerisme nog niet de boventoon voert. Wij hebben hier een duiker besteld om de schroef te inspecteren, deze kwam de volgende avond en constateerde dat er een stukje van één van de schroefbladen verbogen was. Hij vroeg om 2 hamers, wij hebben er maar ééntje aan boord, dus de andere geleend van “Dwarskop” en hij heeft onderwater het blad zo goed mogelijk gericht (lekker voor je trommelvliezen om onder water te hameren). Na het proefdraaien was de trilling een stuk minder zodat wij de reis verder kunnen voortzetten.

Hier aan de wal is een scheepshandelaar, zowaar een Nederlander, die voor ons een nieuwe bimini heeft opgemeten en wij zijn van plan om via hem een extra zonnecel van 100 Watt te plaatsen, zodat wij geen elektriciteit problemen meer krijgen. Tevens hebben wij van de rubberboot een amfibie gemaakt door er opklapbare wieltjes onder te plaatsen, zodat je hem op de wal kan trekken zonder de bodem te beschadigen.


De Guadiana rivier is de grensrivier tussen Portugal en Spanje, Ayamonte ligt aan de Spaanse kant

Wij zijn van plan om morgen verder de Guadiana rivier op te varen naar Alcoutim (dat is weer de Portugese kant), het moet daar mooi zijn.

Waarschijnlijk kunnen wij dan bij terugkomst de bimini en zonnecel monteren.

3 opmerkingen:

  1. Weer prachtige plaatjes!!!! Jullie gaan nu toch lekker, buiten die schroef dan.... Hoezo heb je nu alweer een nieuwe bimini nodig? Zo oud is die "ouwe" toch nog niet? En dan verder, ik zag Fietje hangen in het water met alleen een bovenstukje aan, nou ja zeg, je gunt die kerels ook niets..... Bon vent!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Even voor de duidelijkheid, een bimini is een soort zonnescherm die je tijdens het zeilen beschermt tegen de zon, dus die zowel in de haven als tijdens het varen schaduw geeft in de kuip. Mieke en Cor gebruiken hem voor de regen, dus ook daar geeft het bescherming voor.

    BeantwoordenVerwijderen