donderdag 23 mei 2013

Figueira da Foz - Nazaré

De jachthaven van Figueira da Foz is een goed uitgeruste haven midden in het stadscentrum. Het havenkantoor en sanitair zijn hieperdepiep modern als ook de prijzen (€ 31,30 per dag). De havenmeester is er praktisch nooit en het steigerpersoneel is ook moeilijk te vinden, wat wij hier in Portugal niet gewend zijn. Een plattegrond was niet aanwezig en ook niet te verkrijgen, als je informatie wil moet je het van collega zeilers hebben, verder is het een leuk plaatsje, maar wij hebben het na één dag al bekeken. Het heeft een prachtig strand wat bekend staat bij surfers en het loopt zuidwaarts tot Nazaré.
Wij zijn tegen de middag vertrokken richting Nazaré. In het begin hadden wij zuidwestenwind wat nog te bezeilen was maar de motor kon niet uit. Vlakbij Nazaré verandert de kust van strand en duinen naar rotsachtig. Voordat je de havenpier binnenvaart heb je een leuk uitzicht op het plaatsje met allemaal witte huisjes met rode daken.

De invaart was niet moeilijk maar wel een veeg teken dat het rode havenlicht bijna verticaal stond (zie foto).

De haven bestaat uit een vissershaven en twee kleine jachthavens, waarvan er één als private in de pilots staat vermeld en de andere de hemel in geprezen wordt. Maar wat blijkt de aanbevolen haven is een halve schroothoop die beheert wordt door een Engelsman die bij voor en achternaam in de pilot vernoemd wordt en de Reeds Almanak (almanak voor zeilers) heeft bijna hetzelfde verhaal maar bij  de zogenaamde private haven stond een havenmeester op de kop ons te wenken, wij zijn daar heen gevaren en werden als een vorst ontvangen door diverse mensen die onze lijnen aanpakten. Het was een hartelijk ontvangst. Toen wij bij de havenmeester afrekenden betaalden wij € 8,25 per nacht met alle faciliteiten, terwijl de Engelse kant € 40,00 per nacht berekend (volgens de verhalen via internet e.d.)

Wij bekijken nu de Engelse pilots met enig wantrouwen als ze op zo’n manier hun landgenoten bevoordelen.

Morgen gaan wij hier het dorp bekijken en blijven nog een extra dag liggen.

Afstand 43,8 mijl (22-05-13)


Vanmorgen zijn we het plaatsje ingegaan en hebben onze voorraad op de plaatselijke overdekte markt weer aangevuld, uiteraard zit er een visje bij en ook nog verse groente.
Langs de boulevard, op het strand wordt ook vis te koop aangeboden, maar dan allerlei soorten gedroogde vis, wij hebben deze maar lekker laten hangen.

1 opmerking:

  1. Hoi luitjes, zo te lezen hebben jullie het nogal naar je zin. Op de foto lijkt het erop dat een zakkenroller bij Sophia wil toeslaan.
    Zelf ben ik bijna gerold in de tram van Lissabon naar Belim.
    Gelukkig is dit toen mislukt en kon ik de beroemde pasteitjes nog kopen. Als jullie daar zijn moet je de pasteitjes niet vergeten. Heerlijk..... Groet 10&F.

    BeantwoordenVerwijderen