vrijdag 31 mei 2013

Verwaai dag in Peniche en dolfijndrama

De ochtend begon zoals de gehele week al, een snoei harde wind maar met wel de zon. Als je uit de wind zit is het ongeveer 25 graden, in de wind is het circa 17 graden. We hebben besloten om er vandaag een poetsdag van te maken, zoals de fenders, de ramen van de buiskap en achtertent en natuurlijk een klein handwasje. Het liep niet allemaal zoals wij bedacht hadden, want na het ontbijt kwam de buurman vertellen dat er een dolfijn bij de slipway van de haven rond zwom, voordat wij gingen schoonmaken zijn wij eerst even wezen kijken en natuurlijk ook om een foto te maken. 

 

Het halve dorp was daar al uit gelopen om naar het diertje te kijken, het was niet zo groot circa 1,5 mtr. Wij zijn daarna aan de schoonmaak begonnen. Net na de lunch dook hij plotseling naast het schip op waar hij een tijdje tussen de boten zwom. Intussen arriveerde de waterpolitie, de brandweer en een Portugese variant van Lenie van het Hart.

 
Hier krijgt Dolf zijn spuitje!
Toen het dier naar een ondiepte zwom hebben ze hem beetgepakt en onderzocht. Alles was al over hem bekend, men wist uit welke groep hij kwam en dat het een mannetje was van 2,5 jaar. Maar door het slechte weer van de laatste tijd heeft hij het contact met de groep verloren en is hij totaal uitgeput en hongerig achter een vissersschip aangekomen. De man van de dierenambulance vertelde dat hij geen adem meer kon krijgen door oververmoeidheid. Wij vroegen aan hem of hij nog enige levens kansen had, maar hij was daar negatief over. Hij vertelde ons dat ze hem gingen verdoven en naar een dolfinarium gingen brengen. Wij geloven dat verhaal niet helemaal, want als hij een spuitje krijgt en de man staat er naast te huilen, kan je wel begrijpen wat er gebeurde.
Zijn moeder is zonet dood gevonden zuidelijk van de haven.

 
Er kwam een soort van brancard waar hij opgelegd werd en afgevoerd naar de auto.

In de haven zijn de vissers al dagen heel actief met een gigantisch net te boeten.
 

 

2 opmerkingen:

 1. Hoi luitjes,
  Mooie reportage, zo maak je nog eens wat mee.
  Ik heb weer post naar jullie gemaild.
  Groetjes 10&F

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Freek post is binnen, bedankt daarvoor!
  Wij liggen nu voor anker in Cascais!

  BeantwoordenVerwijderen