vrijdag 17 mei 2013

Porto – Aveiro

De zeilmaker heeft vandaag de kuiptent definitief gerepareerd.

De bedoeling was om vandaag naar Aveiro te vertrekken, dat is een afstand van circa 40 mijl en daarvoor is het handig om ‘s morgens vroeg te vertrekken in verband met de (norte) wind die ‘s middags behoorlijk aantrekt. Wij zijn maar blijven liggen en hebben de verjaardag van Gerrit hier lekker gevierd, met een bezoekje aan het kantoor om te betalen, daar nog lekker geklessebest en om natuurlijk het weerbericht via internet binnen te halen, toen kregen wij de vraag om als ‘allereerste’ het gastenboek in te vullen, wij hebben het meegenomen naar boord en hebben het ingevuld en onze bootstempel er ingezet. Dat werd zeer gewaardeerd.

’s Avonds zijn wij in lokaal restaurantje sardines van de (buiten) gril gaan eten. Nu denken jullie vast dat sardines klein zijn want zo kennen jullie die visjes uit blikjes, maar hier zijn ze circa 20 cm. We hebben de lucht van deze visjes meerdere malen geroken en vonden het eigenlijk niet lekker ruiken, maar vandaag hebben wij de stoute schoenen aangetrokken en wilden wij ze zelf wel eens proeven en wonder boven wonder het smaakte uitstekend.

Toen wij weer terug aan boord kwamen, accepteerde de poort onze kaart (elektronische sleutel) niet en een bewaker zag dat en heeft de poort open gemaakt. Gerrit heeft toen op het ponton eerst stiekem het vogelalarm afgezet, daar dit geluid ons ’s nachts wakker houdt (niet verder vertellen !!). We zullen het de volgende dag weer aanzetten.

Aan boord aangekomen lag er een klein pakketje met envelop in de kuip. In de envelop zat een kaart van het havenpersoneel met de felicitaties voor onze verjaardagen met tevens de vermelding voor de fijne contacten. In het pakketje zat een fles port en niet zo maar eentje. We waren ontroerd van zo’n cadeau. Dit cadeau komt uit de grond van hun hart en eigenlijk zijn wij zo ontroerd dat wij ‘bijna’ de haven niet durven te verlaten. Daar wordt de volgende dag een mailtje naar het haventeam aan gewaagd. We hebben ’s avonds aan boord een lekker glaasje port gedronken.

De volgende dag heeft Gerrit eerst het vogelalarm weer aangezet en bij het losmaken van de boot kregen we nog net op tijd onze broodjes, al die verwennerij gaan wij nog missen!

De tocht naar Aveiro was praktisch windstil en het beetje wat er stond, was nog tegen. Het hele stuk is op de motor gedaan, er stond een flinke deining die uit het westen kwam. We hebben met gereefd grootzeil gevaren om het slingeren tegen te gaan. Maar ja Sophia wilde toch de visjes voeren die zij de avond ervoor zo lekker vond. De tocht leek op een kopie van IJmuiden naar Scheveningen, omdat de lucht grijs en grauw was en wij uitzicht hadden op duinen.

Na binnenkomst in Aveiro moet je nog 6 mijl varen voordat je bij de haven ben.


De haven is niet veel soeps, maar er is wel elektra, water en Wi-Fi aanwezig.
De afstand was 42 mijl (16-05-13).

De mensen zijn, zoals wij al eerder in Portugal hebben mee gemaakt, erg behulpzaam en aardig.

We hebben in de pilot foto’s gezien van deze jachthaven toen was het nog armoediger, ze zijn nu op de goede weg zoals een nieuwe kademuur en het meer steiger zo neergelegd dat er aan beide kanten afgemeerd kan worden. De jachtclub cq kantoor is aan de voorkant en van binnen al aangepakt maar de achterkant is nog een zooitje, zie foto.

Omdat het de volgende dag slecht weer was, zijn wij blijven liggen en de stad ingegaan. De stad valt niet tegen, zodra je hier van het vervallen industrieterrein af ben, loop je zo een mooi park in.

Thijs van de ‘Doen’ heeft hier een leuk zinnetje voor verzonnen, te weten: “Hier ziet u de ooit welvarende firma T.R.Oosteloos die nog sneller verviel dan welvaarde.”

De stad is goed opgeknapt en heeft een heuse koopgoot.


Als het aan het weer ligt, liggen wij hier morgen nog, maar dat zien wij dan wel weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten