zaterdag 23 juni 2012

Carteret – St. Helier met noodlanding in St. Catherine bay (Jersey)

Yes, het is 21 juni de zomer begint!

Het was niet de bedoeling om op deze plaats terecht te komen, maar het weer gooit weer eens een keer roet in het eten.
Hevig ingepakt, klaar voor de storm.
Wij zijn ‘s morgens om 9.30 uur vertrokken met bladstil weer met af en toe regen. De windstilte bleef tot aan zuidelijke doorvaart naar St. Helier, maar 4 miles voor de ingang begon het te poeieren. We kregen van Jersey radio een extra weerbericht binnen dat het elk moment windkracht 7á 8 kon worden met uitschieters naar 9, precies vlak voor een smalle nauwe doorvaart waaraan beide zijden rotsen staan. Jersey radio was nog niet klaar en het begon me toch te waaien.
We hebben nog even geprobeerd om toch door te hakken (tegen wind en stroom in) waar we zagen al dat het niet ging lukken. Wij zijn toen maar uitgeweken naar St. Catherine bay en hebben daar een mooring opgepakt. (mooring is een boei die met een ketting in de grond zit, waaraan je kan afmeren)

Uitzicht vanachter de mooring.
Het was een ‘local’ mooring van Britt, Britt bedankt voor de gastvrijheid.

Nadat wij naar diverse weerberichten hadden geluisterd moet er morgenochtend een weatherwindow in zitten om naar St. Helier te komen. Dat is een stad met winkels en daar lig je beschut in de jachthaven.

Door de weersomstandigheden hebben wij geheel tegen het protocol in pas de groetvlag in de baai gewisseld (nu weer de Franse groetvlag  voor de Engelse), vandaar dat er hiervan geen foto's zijn.

De afstand was 25 mijl.

Sil van St. Helier.
Na een hevige nacht geslingerd te hebben achter de mooring (shaked en strired) kwam er eerst een hevige regenbui over en daarna kwam warempel ook de zon, maar het bleef waaien. Daar is geen Wi-Fi of internetverbinding het is echter een plek voor de plaatselijke bevolking zonder verbinding naar vaste wal (daarvoor moet je zelf je rubberboot gebruiken). Vanwege de voorspelling van Jersey radio (wind en hoge golven) zijn wij daar nog een nacht blijven liggen. Na een rustiger nacht en een betere voorspelling zijn wij vertrokken richting St. Quay-Portrieux, maar al spoedig bleek de route niet te bezeilen, compleet tegen de wind in. Er kwam ook nog een stormwaarschuwing van windkracht 7 uitgegeven door Jersey radio, dat deed ons beslissen om dan maar naar St. Helier uit te wijken. Daar aangekomen konden wij (zonder wachten) gelijk over de sil de haven in.

Na boodschappen te hebben gehaald, want inmiddels waren wij al aardig door de verse etenswaren heen in Carteret konden wij alleen brood kopen, zitten wij nu in de zon uit de wind lekker te bakken met 24 graden in de kuip. In de verte zien wij alweer de bewolking aankomen.
Dit zijn de coördinaten waar wij nu liggen.
De afstand was 20 mijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten